Gara a Jonay - legenda

08.01.2010 16:17

    Vrchol a park na Kanárském ostrově La Gomera jsou pojmenovány po odsouzených Guančských milencích Gara a Jonayovi, (příběh připomíná Romea a Julii). Gara byla princezna z Agula, z Gomery. Během festivalu Beñesmén bylo zvykem svobodných děvčat z Agula pozorovat vlastní odraz ve vodách Chorros del Epina. Když byla voda jasná, našly by manžela; jestli zakalená, přihodilo by se jim nějaké neštěstí. Když se Gara dívala na vodu, viděla svůj odraz zřetelně. Dívala se ale příliš dlouho a odraz slunce ve vodě ji na chvíli oslepil. Věštec Gerian jí řekl, že toto znamená, že se musí vyhnout jakémukoliv ohni, jinak by ji zničil.

    Jonay byl syn menceye (místního náčelníka, krále) Adeje na Tenerife, který přijel na ostrov Gomera slavit tyto obřady. Jonayova účast na následných hrách k němu přitáhla pozornost Gary, a oni se zamilovali. Bohužel, ve chvíli, kdy bylo jejich zasnoubení oznámeno, sopka Teide, viditelná z La Gomery, začala soptit jakoby v nesouhlasu. To bylo vyloženo jako špatné znamení a rodiče snoubenců zasnoubení zrušili. Jonay byl donucen vrátit se na Tenerife, ale jedné noci přeplaval kanál oddělující oba ostrovy a znovu se setkal se svojí milovanou. Jejich otcové nařídili, že musejí být nalezeni. Milenci byli brzo obklíčeni na hoře, kde oni rozhodli se vzít si vlastní životy.

 

    Legenda byla převzata z těchto španělských stránek, následně následně přeložena do češtiny přes Google (neumím španělsky) a také za pomoci textu z Wikipedie byl sestaven výsledný český text, který tu vidíte. Snažil jsem se ho slohově trochu „učesat“, takže výsledek by neměl být až tak hrozný.

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět