02. Lanzarote - něco o ostrovu aneb trocha suchopárných informací

27.12.2012 15:59

2. Lanzarote - něco o ostrovu aneb trocha suchopárných informací

 

Geografie

    Lanzarote je nejsevernější z větších Kanárských ostrovů, hlavní město ostrova je Arrecife. Ostrov má rozlohu 849 km2, po ostrovech Tenerife, Fuerteventura a Gran Canaria jde o čtvrtý největší z Kanárských ostrovů, leží cca 125 km od afrického pobřeží (poblíž Maroka.

Většinu ostrova pokrývá poušť charakteristické červenohnědé barvy, tvořená lávovými vyvřelinami - díky barvě bývá krajina připodobňována k povrchu Marsu. Také název ostrova v původním jazyce - Titerro(y)gatra - znamená údajně něco jako “červené hory“. Ostatně, ztuhlé lávy je prý na ostrově tolik, že by si jí každý člověk na Zemi mohl odvézt 50 kg.

Vegetace

    Najdeme zde pouze drobné rostliny (sukulenty, lišejníky), mnohdy endemické. Kromě nedostatku vláhy brání intenzivnějšímu zemědělskému využití také celoročně silný vítr a ochrana velké části ostrova jako přírodní rezervace (1993 ostrov Lanzarote prohlášen biosférickou rezervací UNESCO).

    Dále tu najdeme rostliny jako např. kanárská datlová palma (ve vlhčích oblastech na severu), kanárská borovice, kapradiny, divoké olivy, a dnes vzácný vavřín (vavřínvé pralesy najdeme např. na Kanárském ostrovu Tenerife).

    Typické jsou vinohrady La Gería s jejich tradičními metodami pěstování vína v jámách s kamennými ohrádkami. Celá oblast patří mezi chráněné.

    Nejvyšším místo ostrova leží v pohoří Montañas del Fuego (Ohnivé hory) - 670 m n. m. Nebojte, zatím poslední erupce tu proběhla v roce 1824, najdeme tu 300 sopek a již v hloubce 10 m lze někde naměřit až 600°C a na povrchu až 120°C. Celá oblast kolem Ohnivých hor prohlášena za státem chráněný národní park Timanfaya, který zabírá plochu 200 km2.

Historie

    Lanzarote bylo z Kanárských ostrovů nejspíše obydleno jako první - podporuje to samotná zeměpisná poloha ostrova, r. 1100 př. n. l. se zde usídlili Féničané, první zmínky o ostrově přináší ve svém díle Historia naturalis římský válečník a filosof Plinius starší.

Zemědělství

    Většinu ostrova pokrývá tmavá vulkanická půda, která je velmi úrodná. Pěstuje se tu především vinná réva a rajčata. Lanzarote vyniká také produkcí červeného barviva - karmínu - který se získává z larev červce nopálového, kterého najdeme na všudypřítomných lánech opuncií.

Turismus

    Velká část příjmů ostrova jde samozřejmě z turistického ruchu. Největším letoviskem je Puerto del Carmen s přilehlou pláží se zlatým pískem (5 km), další významná letoviska jsou Playa Blanca a Costa Teguise (zde má rezidenci i španělský královský pár). Nejkrásnější pláže v chráněné oblasti Playas de Papagayo.

Zajímavosti

    Na Lanzarote se točily některé části těchto filmů (obrázky a informace jsou z ČSFD, víc se toho dozvíte např. v tomto anglickém článku):

 

Planeta Krull (Krull)
Fantasy/Sci-Fi/ Dobrodružný/ Akční
Velká Británie, 1983, 117 min
Můj nepřítel (Enemy Mine)
Sci-Fi / Drama / Dobrodružný
USA, 1985, 108 min
   
One Million Years B.C.
Dobrodružný / Fantasy
Velká Británie, 1966, 100 min
Trosečníci vesmíru (Stranded)
Dobrodružný/Akční/Fantasy/Sci-Fi
USA, 2001, 92 min
   
 
Road to Salina
Drama
Francie / Itálie, 1971, 96 min
Rozervaná objetí (Abrazos rotos, Los); Drama / Thriller
Španělsko, 2009, 129 min

A také seriály Marťanská kronika (The Martian Chronicles) (USA, 1980) a také epizody Planet of Fire seriálu Doctor Who (Velká Británie, 1984).

 

Pro pokračování klikněte zde

 

Diskuze a komentáře možné zde.

 

Album s fotkami v lepší kvalitě na Google Picasa najdete zde

—————

Zpět