Veselý Silvestr aneb chudák tučňák to zase schytal

01.01.2010 15:11

V poslední době nabírá Silvestr v naší rodině bohužel poněkud fádní podobu. Hlava rodiny (formální) obvykle pustí televizi, která na všech možných i nemožných kanálech chrlí všemožné silvestrovské "show", které jsou víceméně všechny na jedno brdo a v poslední době i dosti trapné. Takže zbývající 4/5 rodiny se obvykle uklidí někam stranou (například k ségře do pokoje), případně si zahrají nějakou stolní hru.

Letos jsme ale otci k Vánocům koupili velkou televizi (81 cm) s VGA vstupem pro počítač (to bylo kvůli nám :-) ) s tím, že sice na ni kouká nejvíc on, ale že my si na ní tedy občas pustíme nějaký ten film z PC.

A na Silvestra přišel právě ten správný impuls, takže jsme se rozhodli, že si na TV zahrajeme jednu hru, u které jsme to už dávno chtěli zkusit na takhle velké obrazovce a to Extreme Tux Racer. Během chvilky jsme opatřili potřebné kabely a nic netušící otec hlasitě "přemýšlející" (ala Děda Lebeda) u televize se ani nenadál a už se pařilo (všiml si toho až po několika kolech).

Pro ty z vás, co neví, oč ve hře Extreme Tux Racer jde, je to hra, kde závodíte na různých tratích s tučňákem Tuxem (maskotem operačního systému linux), který se klouže po břiše. Na výběr je jak trénink, kdy si můžete projet jakoukoliv trať, nebo i jakýsi šampionát, kde pro postup musíte splnit určité podmínky.

Tratí je k dispozici poměrně dost - klasické sjezdovky ve sněhu, ledové koryto řeky, skokanský můstek atd. Při jízde navíc sbíráte rybičky - herinky a celkové skóre závisí nejen na čase ale i na počtu sebraných herinků.

S chutí si zapařil jak brácha

 

 i máma (já na fotce nejsem neb jsem se schovával za foťákem)

Hráli jsme ho ve třech v režimu tréninku - vždycky tu samou trať jel každý z nás a pak jsme porovnávali skóre a v průběhu i techniku jízdy soupeřů a taky litovali toho tučňáka, co se tam klouže po břiše a občas dosti brutálně naráží do stěn, stromů a jiných objektů, kterým se nestihnete vyhnout. Jemu to ale zjevně nijak nevadí.

Mnoho veselí jsme si užili u trati vedoucí ledovým korytem, kde velkou část jízdy tvořily efektní zpomalené skoky tučňáka při odrazu od stěn při různých krkolomných zatáčkách. Ale absolutně největší sranda byla trať MT. Satan, což je docela náročný sjezd z hory s křivolakými údolími, kopečky a hlavně bohužel i spoustou stromů, které vás při kolizi zaručeně zastaví. A závěr tratě je opět zákeřný - cíl je totiž o něco málo zvýšený, takže pokud ztratíte v závěru rychlost, pak se marně točíte v osmičkách a snažíte doklouzat do cíle kousek nad vámi (ke všeobecného veselí nejen vašich soupeřů).

No, a pak už přišla půlnoc a vše se vrátilo do zaběhaných kolejí. Takže šťastný nový rok a hodně herinků!

PS: pokud by si někdo chtěl zahrát, tak není problém. Tux Racer Extreme je k dispozici jak pro Linux (Pclinuxos ji má rovnou v repozitáři, ostatní distribuce nejspíš také, některé balíčky jsou i tady) ale i pro Windows nebo dokonce i pro Jablíčko a s trochou snahy se do ní dá dostat čeština (kdyby měl někdo zájem o postup, tak napište).

—————

Zpět


Diskusní téma: Veselý Silvestr aneb chudák tučňák to zase schytal

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.