3 - Tenerife - den 2. - Loro Parque

29.12.2008 08:54

    Loro Parque byla jedna z věcí, které jsme si nemohli nechat ujít a navíc je přímo v Puertu. Od bráchy, který tam před pár lety byl s prarodiči, jsme věděli, že si na něj musíme vyhradit celý den.

Vstupné je sice trochu hukot (dospělý kolem 30 Euro , studentské opět nevedou), ale stojí to za to. Kousek za vstupem každého návštěvníka vyfotí u bidýlek s papouchy, fotky si můžete koupit u východu. Ale první věc, která vás „praští do oka“ je krásně zelený trávník v palmovém háji za vstupem.


 


 

Celý park je vůbec moc hezky udělaný. Klece s papoušky jsou umístěné do tropické a subtropické květeny – mezi palmy, banánovníky atd., takže si skoro připadáte jako v džungli.


 

Mají tu i pěkné orchideje.

 

    Park se chlubí mj. i tím, že tam mají bílého tygra. Ten se ale bohužel naší návštěvou nenechal rušit a rozkošnicky se válel ve výběhu téměř skryt našim očím i objektivům naší techniky. Obdobně i jeho "normálně" zbarvený kolega. Oba svým mi chováním připomínali normální domáci kočky.


 

Ale největšími lákadly Loro Parque jsou určitě papoušci, delfíni a kosatky a taky tučňáci. V následujícím textu jsem použil informace přejaté z webu Loro Parque ( www.loroparque.com ) - odstavce kurzivou.


 

Tučňáci


 

    V Loro Parque najde největší ledovec a největší populaci tučňáků mimo Antarktidu. Fotky z pavilonu jsou bohužel horší kvality, neb jsem na rozdíl od většiny návštěvníků (včetně Španělů) respektoval obrovské a nepřehlédnutelné cedule „NO FLASH, PLEASE“ a názorné piktogramy a fotil bez blesku. Velká většina lidí buďto byla negramotná, nebo to byla banda ignorantů podprůměrné inteligence. S ohledem na zdraví zvířat doufám, že tohle začnou nějak postihovat nebo přinejmenším tyto hulváty vykazovat z pavilonu.


Tučňáci si to evidentně užívali, vlevo vzadu stál jeden stále pod jakousi sněhovou sprchou. Kromě tučňáků tu uvidíte např. i papuchalky a nějaké ty ryby.


 


 

Delfinárium

 

    V Loro Parque vystupuje 9 delfínů. Šest z nich přivezli roku 1987 z Floridy a okamžitě si získali srdce návštěvníků a stali se oblíbenou atrakcí. Delfinárium patří mezi nejmodernější na světě a už slavilo 20leté výročí vzniku. Někteří delfíni jsou už více než 27 let staří, což je věk, kterého se delfín chovaný v zajetí málokdy dožije. V parku se již narodilo 5 delfínů, chlubí se i nejmladší delfíní matkou na světě.


 

    Delfíní vystoupení jsme navštívili hned dvakrát a nelitujeme toho. Poprvé jsme ho nestihli od začátku, takže jsme šli ještě jednou. Potěšilo nás, že ačkoliv se mnohé prvky vystoupení opakují, přesto se snaží, aby vystoupení nebyla stejná. Delfíni si nás prostě získali. následující fotky říkají myslím vše.


Tak co kluci, naskočíme si?“


 


Kam se na nás hrabe motorový člun!“


 


Já na to mám. Tak si poskočím, tak si vyskočííím … „


 

A ještě pusu na dobrou noc.“

 


A takhle se poskytuje první pomoc … „


 
Orca Ocean - oceanárium s kosatkami


    Unikátní zařízení, jediné svého druhu v Evropě, bylo uvedeno do provozu v únoru 2006. Akvárium má objem 22 000 000 litrů vody a celé akvárium, kde se odehrává představení má plochu 5 000 m². Moderní zařízení se stalo domovem 4 kosatek, narozených v SeaWord v USA. Na Tenerife přiletěly letecky přes Atlantik v Boeingu 747.

Skupinu tvoří samci Keto (narozen 1995) a Tekoa (2000) spolu se samicemi Kohana (2002) a Skyla (2004). Ošetřovatelé tráví se zvířaty cca 10 hodin denně a představení pro veřejnost pro ně znamená i důležitý trénink.


    Kosatky byly moc hezké. První věci, které jsme si všimli, byly zřetelné nápisy „Splash Zone“ neboli „Cákací zóna“ na sedadlech prvních několika řad, které byly až nápadně prázdné. Mezi oblíbenou kratochvíli těchto „drobných“ kýtovců bylo po skoku do vody ještě udeřit ocasní ploutví o hladinu a „ohodit“ takto prvních několik řad pořádnou sprškou. My jsme si s ohledem na naše foto nádobíčko vybrali raději místa ve vyšší řadě a sprchu si dopřáli až večer v hotelu. 

 

Dokonce nám jedna z kosatek předvedla něco, co dle mého názoru vypadalo jako perfektní breakdance – no posuďte sami:
 

 

 

Ty kámo, mě se ti dnes vůbec nechce z vody.“ „No vidíš, mě taky ne.“



Trocha baletu …


 

Papoušci

Loro Parque se může pochlubit největší sbírkou papoušků na světě, která čítá 353 druhů a poddruhů, celkem kolem 4000 jedinců. Papoušci byli přivezeni z různých tropických a subtropických oblastí světa, z nichž v mnohých jim hrozí vyhubení. Proto byla v roce 1994 založena Nadace Loro Parque, která ve velkém měřítku financuje různé projekty ve volné přírodě.

 

    Osobně nejsem tato čísla schopen docenit. V papoušcích se prostě nevyznám, ale líbí se mi vzhledově, případně když mluví. V Loro Parque můžete ale na papoušcím vystoupení vidět papoušky dělat leccos.


 

Například jezdit autem nebo na kole.


Docela vtipná je i scénka, když jeden z papoušků „ukradne“ láhev s pivem a „opije“ se.

 

    Pak se hrozně roztomile motá a není schopen se udržet na bidýlku. Venku je pak vidění tolik papoušků, že se ornitologové musí cítit v sedmém nebi.

 


 

Zajímavé jsou i prosklené přípravny krmiva a papouščí „jesle“ s inkubátory, o kousek dál pak venkovní „školka“.


    Po cestě jsme narazili na volně se procházejícího jeřába pavího, který se fintivě prohlížel v zrcadlovém skle jedné ze staveb.


Jsem to ale fešák, že?“


 

Lachtani

 

    Samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít ani lachtaní představení. Poté, co všichni zaujali svá místa, se přihnal i obrovský lachtan (zřejmě samec) s košíkem, ve kterém, jak se později ukázalo, byla odměna ve formě ryb.


 

Lachtani jsou moc šikovní a s míči vyváděli doslova psí kusy. :-)


 

Moc vtipný byl okamžik, kdy jeden z cvičitelů i s lachtanem opustil prostor bazénu a jakoby začal flirtovat s jednou z návštěvnic. Lachtan tam celou dobu stál s nimi a v nestřežené chvíli vlepil dotyčné láskyplný polibek.


 

 

 

Došlo i na zamilovaný taneček.


 

A dokonce i na dýchání z úst do „úst“ (?) při záchraně tonoucího.

 

Které bylo nakonec úspěšné.

 

Akvárium

 

    V akváriu narazíte na rozličné mořské potvory. Stejně jako u tučňáků se tu ale nesmí fotit s bleskem, celkem by se hodil stativ. Já fotil na ISO 800 a stejně mi vycházely kombinace typu 1/30s + F2,8, takže jsem opíral foťák o co se dalo. Nakonec to nedopadlo zas tak hrozně.


Murény


 

Perutýn - krásná, ale smrtelně jedovatá ryba


 

Krabicovitá ryba“


 

 

 

Mořský koník
 

V akváriu je také tunel z průhledného materiálu, takže si připadáte jako byste byli přímo mezi rybami a žraloci se vám prohánějí nad hlavou.


 

Botanická zahrada


    Má podle prospektu 135 000 m² a najdeme tam mj. víc jak 7 000 palem, spoustu orchidejí a různé tropické a subtropické kytky.


Adéla prý ještě nevečeřela ...


Pandán - plod


 Tak, to by bylo z Loro Parque vše. Na závěr přidávám hezké slonečky u brány parku :-)

 


Předchozí článek série:

Tenerife - den 1. - Puerto de la Cruz - botanická zahrada 

 

Další článek série:

Tenerife - den 3. - Národní park Anaga

—————

Zpět


Diskusní téma: Tenerife - den 2. - Loro Parque

Datum: 28.05.2011

Vložil: Lukas

Titulek: Naprostý souhlas

Ahoj.

Dnes jsem se vrátil z dovolené z Tenerife, takže jsem si o ní prohlidku Loro Parque nemohl také ujít a musím říci perfektní popis z Tvé strany.
Všem co navštíví o dovolené Tenerife jediné - nešetřete a tento park navštivte, stojí to za ty ne zrovna malé peníze - je to tam super

Odpovědět

—————

Datum: 20.05.2012

Vložil: Monika

Titulek: Re: Naprostý souhlas

Ahoj prosímtě mohla bych se zeptat na kolik kč tě to tak vyšlo ?A chtějí tam jedno vstupné do celého areálu ? děkuji za odpověd

Odpovědět

—————