09. Lanzarote (7.12.) - pokračování - La Geria, LagOmar

12.05.2013 13:15

Pokračování - La Geria, LagOmar

 

    Protože ještě nebylo tak pozdě a nechtělo se nám do hotelu, rozhodli jsme se zajet se podívat na LagOmar, který jsme posledně nestihli. Cestou jsme projížděli známou vinařskou oblastí a tak jsme neodolali a podívali se z blízka na některé z vinic.

typická lanzarotská vinice - vypadá to jako pole škváry

 

to víno vypadá, jako by pěkně živořilo, nebo spíš pomalu usychalo, ale zřejmě je na to zvyklé a takhle to má normálně vypadat - ta ohrádka z kamenů zabraňuje vysušování půdy větrem a ta sopečná "škvára" je dost úrodná a umí vláhu slušně zadržovat


    LagOmar najdeme v obci Oasis de Nazaret - jeďte po LZ-10 z Tahiche, po odbočce vpravo na Las Cabreras se dívejte po ukazateli na “Museo”, který vás zavede do vesničky Nazaret a pak po silnici přímo na vršek kopce, kde najdete spoustu neplaceného místa k parkování.

 

LagOmar - kus za restaurací


Průvodce se původně zmiňoval, že člověk nemusí jít do muzea a může se jen porozhlédnout do restaurace. To už ale není možné (ani se nedivím), vstup je ale rozumných 5 EUR a stojí to za to. Pozor v 18h se zavírá, v pondělí mají zavřeno.
 

interiér restaurace


    Autorem tohoto úchvatného komplexu staveb vestavěných do bývalého vápencového lomu je architekt Jesus Soto (celým jménem Don Jesus Maria del Carmen Soto Morales, narozen na Fuerteventuře) - vrstevník C. Manriqua a jeho spolupracovník. Soto se například podílel na unikátním osvětlení jeskyní Cueva de los Verdes, nebo Jameos del Agua.

 

velmi se nám líbili i různé umělecké doplňky :-)


    Informační leták se chlubí tím, že celý dům byl Sotem navržen pro herce Omara Sharifa a následně byly prostory využity i k natáčení se známými herci, jako např. Peter Ustinov. Nicméně, jak píše třeba lanzaroteguidebook.com, návrh domu vznikl mnohem dříve a Soto se prý inspiroval Manriquovým nápadem. Snahou prý bylo vytvořit prostředí evokující arabské příběhy tisíce a jedné noci. Sharif se sem podíval během natáčení filmu Tajuplný ostrov podle Julese Verna v roce 1972 a rozestavěný dům se mu tak zalíbil, že ho hned koupil. Tehdy šlo o jeden z mála domů které v oblasti Nazaretu stály.
    Sharif si dům ale příliš neužil, protože ho po krátké době prohrál v bridži. Nicméně i tak se tu prý odehrálo několik velkolepých oslav. Dnes v domě mj. najdeme i malou expozici věnovanou Sotovi i Sharifovi.

 

první, co nás tu napadlo, bylo, jak zábavné musel být tenhle "vodní tunel" pro "společensky unavené" hosty různých oslav řešící problém s udržením rovnováhy :-)


Nám se tu moc líbilo – umím si představit, že bych tam bydlel. :-) Fotky budou ale mnohem výstižnější, než nějaké povídání:

 

některé detaily horního patra s pracovnou

 

z pracovny byl opravdu krásný výhled

 

pracovna - na téhle kruhové pohovce si návštěvník může dokonce v klidu posedět

 

pohled shora dolů do zahrad

 

 

bar La Cueva, neboli Jeskyně - i v letních vedrech tu je příjemný chládek

 

pohled směrem k restauraci - bazén tu nelákal ke koupání tolik jako třeba v Jameos del Agua, ale i tak to muselo být celkem fajn

 

další pohled směrem k bazénu, tentokrát shora

 

    Těch fotek odsud mám samozřejmě spoustu, ale to by bylo na dlouho. LagOmar nás uchvátil - ta krásná kombinace architektury a přírody, všechno to působí velmi přirozeně. Jsou tu různá poklidná zákoutí s bujnou vegetací, kde si člověk může oddechnout. I drobné detaily jsou originálně řešené - komíny připomínající Gaudího, různé lucerny i jen předměty sloužící jako dekorace.

 

    Rozhodně jsme byli rádi, že jsme se tu zastavili.

 

Pro pokračování klikněte zde

Diskuze a komentáře možné zde.

 

Album s fotkami v lepší kvalitě na Google Picasa najdete zde

—————

Zpět